Prezentul studiu topografic a fost elaborat în cadrul proiectului: „MUZEUL REGIUNII PORȚILOR DE FIER și valorificarea lui ca produs turistic”. Beneficiarul acestui proiect este U.A.T. JUDEȚUL MEHEDINȚI.
Muzeul Regiunii Porților de Fier este una din cele mai prestigioase instituţii muzeale din România, cu o colecţie impresionantă de peste 90.000 de piese, valoros atât prin vastitate, cât și datorită colecțiilor pe care le găzduiește. O parte din piesele acestui muzeu provin din castrul roman Drobeta, podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian, termele romane, fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr., biserica mitropoliei Severinului.
Muzeul Regiunii Porților de Fier este localizat pe Strada Independenței 2, Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți.
Lucrările necesare întocmiri documentațiilor tehnice, care fac obiectul prezentului studiu, s-au executat în Sistemul de Proiecție “Stereografic 1970” și în Sistemul de Referință Altimetric “Marea Neagră 1975”. Pentru aceste lucrări a fost obținută viza OCPI.
Proiectul a beneficiat de o abordare integrată, în care au fost combinate atât metode de măsurare clasice, cu ajutorul unor instrumente de înaltă precizie precum sisteme GNSS și stație totală, cât și tehnici fotogrammetrice avansate, utilizând o dronă DJI Matrice 300 RTK echipată cu camera DJI Zenmuse P1.
În urma zborului fotogrammetric au fost obținute 7546 imagini, folosindu-se tipul de misiune “Smart Oblique”. După o procesare în DJI Terra, cu durata de peste 50 de ore, au rezultat: modelul 3D, un mesh de calitate foarte înaltă, un nor de puncte alcătuit din +320 milioane de puncte, un ortofotoplan cu un GSD (ground sample distance) de doar 0.7cm/px, pe o suprafață totală de 10ha.
Livrabile: plan de situație, plan topografic cu reprezentarea curbelor de nivel, ortofotoplan, model digital al suprafeței, model 3D și nor de puncte.